Jednom kada ste utvrdili razuman nivo prodaje i kada ste zadovoljni prognozom koju ste napravili, morate rešiti pitanja kao što su: koji procenat moje prodaje će biti naplaćen u gotovom, a koji deo se odnosi na prodaju na kredit za koju ću morati formirati potraživanja? Za onu prodaju koja je na bazi potraživanja, koliko brzo će biti pretvorena u novac? Da li moram čekati da mi klijenti plate ili neka treća strana koja će mi unovčiti to potraživanje odmah uz odgovarajući popust – kamatu?

Ako se kod naplate potraživanja oslanjate na uplate kupaca morate utvrditi koji deo potraživanja ćete naplatiti avansno, odmah po isporuci, za trideset dana, šezdeset dana, devedeset dana, kao i koji dio možda nikad neće biti naplaćen.

Drugi izvori gotovine mogu biti na raspolaganju pored prodaje. Očekujete li da dovedete partnera ili druge investitore, ili da li možete pozajmiti novac iz banke ili neke druge institucije? Kada ćete primiti novac, koliko ćete dobiti? Deo vaše analize novčanog toka može se odnositi na utvrđivanje obima investicija ili pozajmica koji vam je potreban za obavljanje vašeg posla.

Kada ste zadovoljni prijemom gotovine iz vašeg poslovanja i vremenom prikupljanja sredstava od prodaje i iz drugih izvora, potrebno je da razmotrite troškove i druge gotovinske potrebe vašeg poslovanja.