Prvo radno iskustvo mladih u prehrambenoj industriji

Privredni forum mladih u saradnji sa Projektom za konkurentnu privredu Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID), organizovao je takmičenje u rešavanju studija slučaja (Case study challendge)  i obuku za mlade poljoprivrednike u prehrambenoj industriji, u okviru projekta „Prvo radno iskustvo mladih u prehrambenoj industriji“. Cilj projekta je povećanje stepena zapošljivosti mladih u Republici Srbiji kroz pružanje mogućnosti mladima za proširivanje kompetencija za samozapošljavanje i zapošljavanje.

Projekat „Prvo radno iskustvo mladih u prehrambenj industriji“ je pružio mladima obuku za pokretanje svog preduzeća, odnosno unapređenje postojećeg u prehrambenoj industriji, kao i učestvovanje u rešavanju studija slučaja koje su bile osnov za dalje pilotiranje novog modela radnih praksi.

Ključni rezultati

  • 2 studije slučaja zadate od kompanija partnera
  • 40 mladih učestvovalo u rešavanju studija slučaja
  • 8 studenata je učestvovalu u pilotiranju novog modela radnih praksi
  • 3 dana radionica i predavanja
  • 30 mladih (starosti između 18 i 35) učestvovalo u obuci za pokretanje biznisa
  • Izrađen modela radnih praksi

Case Study Challenge

Takmičenje u rešavanju studija slučaja u prehrambenoj industriji (Case study challenge), kao prva aktivnost projekta, realizovana je u periodu od 15. do 17. maja 2018. godine u prostorijama Privredne komore Srbije. Četrdeset mladih ljudi, pretežno studenata sa sledećih fakuteta: FEFA, FON, Poljoprivredni fakultet univerziteta u Beogradu, Visoka škola strukovnih studija u Aranđelovcu, Fakultet tehničkih nauka, Ekonomski fakultet univerziteta u Beogradu; imalo je priliku da učestvuje u rešavanju jedne od dve zadate studije slučaja. Studije slučaja su bile zadate od strane kompanija „Happy Honey“  i  „Medeno srce“ i tokom rešavanja svaki tim sastavljen od 4 osobe je imao svog mentora, uspešnog preduzetnika. Rešenja su prezentovana ispred predstavnika partnera projekta, odnosno Američke agencije za međunarodnu saradnju i predstavnika kompanija „Happy Honey“ i „Medeno srce“.

Obuka za pokretanje sopstvenog biznisa

Obuka za mlade poljoprivrednike u prehrambenoj industriji „Privredni forum mladih 2018“ je realizovana u peridou od 22. do 24. maja 2018. godine u Studentskom odmaralištu „Radojka Lakić“ na Avali. U ovom segmentu projekta 30 mladih ljudi je dobilo sva potrebna znanja za pokretanje sopstvenog biznisa kao i za poboljšanje postojećeg. Kako je obuka bila namenjena mladima sa cele teritorije Republike Srbije, učesnici su bili iz sledećih gradova: Beograd, Novi Sad, Čačak, Niš, Novi Pazar, Kragujevac, Subotica, Kosovska Mitrovica. Sva predavanja i radionice koje su bile specifično orijentisane ka mrketingu, izradi biznis plana, javnom nastupu, finansijskom i administrativnom savetovanju, realizovane su od strane glavnog mentora i predavača iz uspešnih startap preduzeća, preduzetničkog i korporativnog sveta.

 

U projektu je učestvovalo ukupno 70 mladih osoba iz  (40 u rešavanju studija slučaja, 30 u okviru obuke) i to do 35 godina starosti koji su dobili konkretna znanja i veštine za realizovanje svojih ideja. Pored toga, pobednici takmičenja u rešavanju studija slučaja su učestvovali u pilotiranju novog modela radnih praksi koji je bio jedan od rezultata ovog projekta.

Dugoročno, ovim projekatom želimo da potpomognemo razvoju preduzetničkog duha kod mladih, unapređenju njihove poslovne kompetentnosti i povećanju broja preduzeća, koja osnivaju mladi, čime bi se znatno umanjio stepen nezaposlenosti kod mladih.

Partneri projekta