PRIVREDA ZA MLADE

Put mladog preduzetnika

Privredni forum mladih u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, organizuje projekat “Privreda za mlade – Put mladog preduzetnika”.

Cilj projekta je da doprinese povećanju stepena zapošljivosti mladih u Republici Srbiji stvaranjem stimulativnijeg ambijenta za rad, zapošljavanje, samozapošljavanje i aktivizam kod mladih. To podrazumeva unapređenje omladinskog preduzetništva, odnosa mladih sa potencijalnim poslodavcima, jačanje poslovnih kompetencija kod mladih i njihovo pravovremeno informisanje za rad na tržištu rada kao i promociju primera dobre prakse i potencijala za otpočinjanje biznisa u 4 (četiri) statistička regiona Republike Srbije (Vojvodina, Beograd, Šumadija i Zapadna Srbija i Južna i Istočna Srbija) sa specifičnim osvrtom na jedinice lokalne samouprave nižeg ekonomskog stepena razvijenosti.

 

Informativno-edukativni događaji "Privreda za mlade" u 11 statističkih regiona

Informativno-edukativni jednodnevni događaji, okrugli stolovi i mini sajmovi u gradovima iz 4 statistička regiona Republike Srbije, sa akcentom na gradove sa nižim stepenom ekonomske razvijenosti, obuhvataće sledeće aktivnosti:

  • Mini sajmove uspešnih lokalnih mladih preduzetnika

Predstavljanjem mladih uspešnih preduzetnika na regionalnom i lokalnom nivou i primera dobre prakse, želimo da doprinesemo građenju svesti javnosti o značaju razvoja preduzetničkih veština i preduzetničkog duha mladih, koje predstavljaju ključne kompetencije za rad na modernom tržištu

  • Tematski okrugli stolovi

Ova aktivnost imaće za cilj da podstakne dijalog mladih, privrednog sektora, omladinskih organizacija, organizacija za mlade i donosioca odluka na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou u svojstvu definisanja predloga termina „mladi preduzetnik“. Dijalogom i definisanjem predloga primene termina „mladi preduzetnik“ utvrdiće se bliža prava i obaveza privrednog subjekta osnovanog od strane mlade osobe.

Treći "Sajam omladinskog preduzetništva"

Sajam omladinskog preduzetništva predstavlja jedini događaj koji je uspeo na jedno mesto da okupi celokupnu preduzetničku zajednicu Srbije, a sam Sajam do sada je posetilo preko 3.000 mladih i priliku da izlaže imalo je preko 200 mladih preduzetnika iz cele Srbije.

I ove godine Sajam će biti koncipiran tako da mladim ljudima, budućim preduzetnicima, da sve odgovore na temu započinjanja i vođenja sopstvenog biznisa, kao i da im predstavi inovativne pristupe zapošljavanju i radu sa mladima u korporativnom sektoru na nacionalnom i regionalnom nivou.

Posetioci će od izlagača imati priliku da saznaju sve o započinjanju i vođenju uspešnog biznisa, ali i da se upoznaju sa radom uspešnih kompanija i razvojnih prilika koje one nude za mlade. Pored izlagača, posetioci će imati priliku da slušaju panel diskusiju koje će se baviti temom potencijala industrijske diversifikacije kao načinom za regionalni rast i sprečavanje migracije mladih.

Izlagači Sajma biće mladi preduzetnici iz regiona i dolaziće iz industrija koje predstavljaju njihove najveće regionalne i lokalne potencijale za rad, zapošljavanje i samozapošljavanje. Na taj način ćemo mlade ljude jasnije usmeriti pri odabiru svog karijernog puta, a privrednike i institucije povezati u cilju kreiranja efektivnijih strategija podsticaja i ulaganja na regionalnom nivou.