UPOZNAJTE NAŠE TIMOVE

Privredni forum mladih u saradnji sa kompanijom Vip mobile, Beogradskom otvorenom školom i Institutom za razvoj i inovacije, a u okviru projekta Web4Yes – Western Balkan Civil Society Organizations for Youth Employment Support podržanog od strane Evropske komisije, realizovao je online obuku za započinjanje sopstvenog biznisa.

I ove godine Privredni forum mladih je pokazao da mladi iz cele Srbije ne čekaju prilike, već ih stvaraju i stoga je uprkos novonastaloj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-19 uspeo bezbedno da okupi na jedno mesto 22 tima koje čine mladi ljudi iz cele Srbije.

U nastavku sa vama delimo sa kojim smo to timovima imali zadovoljstvo da radimo i kakvo je bilo njihovo iskustvo.

CONNECTING CULTURES

Connecting cultures je modni brend koji putem odeće kreira društveni dijalog i ekonomski osnažuje žene izbeglice u Srbiji. Mi verujemo da se dizajnom mogu rešiti društveni problemi i s toga je naš cilj da kroz zajednički osmišljene odevne predmete budemo multikulturni i osvešćen brend. Svaki komad Connecting cultures odeće je ručni rad kreiran i napravljen od strane talentovanih žena izbeglica i uz to, pravedno plaćenih.

 

Ideja za pokretanje preduzetništva je prvi korak, ali da bismo pokrenule socijalno preduzeće znale smo da nam treba jako mnogo informacija i znanja koje nemamo. Na obuku za Privredni forum mladih prijavile smo se prvenstveno jer ništa nismo znale od preduzetništvu. Za samo tri nedelje koliko je trajala obuka ne samo da smo naučile toliko toga već smo našu ideju pretvorile biznis plan! U bilo kom drugom slučaju trebalo bi nam sigurno 6 meseci istraživanja i skupljanja znanja a uspele smo sve da savladamo za nepune tri nedelje. Zbog korona virusa i trenutne situacije, predavanja i paneli su bili on-line, i to nam je veoma prijalo jer smo uspele da ih komotno uklopimo sa ostatkom radnih obaveza. S toga, ukoliko imate ideju a fali vam znanja kako tu ideju da pretvorite u akciju, program obuke o preduzetništvu Privrednog foruma mladih je idealna početna tačka i naša topla preporuka.

 

UZMI VIŠE

Uzmi više predstavlja poslovnu ideju zasnovanu na objedinjavanju organskih proizvoda proverenog kvaliteta na jednom mestu. Akcenat je primarno na domaćim proizvodima kao što su orašasto, suvo i kandirano voće i domaći sokovi.

 

Zadovoljni smo pruženim savetima i podrskom. Posle ove obuke smo bogatiji za jos jedno iskustvo i vrednim informacijama, koje ce ubrzati realizaciju nase ideje i dalji razvoj. Ohrabljujemo sve mlade preduzetnickog duha da se prijave

BOLJA ZEMLJA

Tim Bolja Zemlja čine Marija Stojanović (21), student inženjerstva zaštite životne sredine na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu i Ana Milojević (20), student Fakulteta političkih nauka, smer međunarodna politika. Pored studija aktivne su u NVO sektoru i imaju veliko iskustvo u pisanju i sprovođenju međunarodnih projekata uglavnom u sferi obrazovanja i ekologije.
Bolja Zemlja nastoji da reši problem velike količine organskog otpada u sanitarnim deponijama tako što će preusmeriti taj otpad i obraditi ga na prirodan i tradicionalan način i pružiti poljoprivrednicima kvalitetniju alternativu od hemijskih đubriva.

 

Pored neophodnih tehničkih znanja za osnivanje biznisa, veoma nam je značajno to što nam je obuka pružila mentore i pomogla da steknemo prijatelje istih interesovanja kojima možemo da se obratimo za pomoć ili savet.

 

AV TIM

AV tim radi na razvoju rešenja za kontinualan uzgoj raznih biljaka tokom čitave godine, a samim tim i jednaku zaradu cele godine od sopstvenog proizvoda koji će se uzgajati. Sa tim ciljem razvijen je inovativni proizvod koji se sastoji od plastenika i određenih vrsti toplotnih pumpi, koje su poslednjih godina doživele ekspanziju.
Cilj ovog proizvoda je kontinuitet proizvodnje tokom čitave godine, a samim tim i jednaka zarada.

Zašto je ovaj proizvod značajan?
Ovim proizvodom se pospešuju uslovi da se mladi vrate na selo i da imaju sopstvene prihode zarade, tj. omogućujemo im je da im poljoprivreda bude stalan posao i siguran izvor prihoda. Takođe rad je lakši i jednostavniji uz pomoć inovativnih tehnologija, a dobitak gotovog proizvoda je mnogo viši i u kontinuitetu. Samim tim ovakav proizvod je jednostavan za upotrebu i može ga svako koristiti.

 

Veoma smo zadovoljni iskustvom pohađanja obuke Privredni forum mladih. Kako proširenjem stvari koje smo već znali i bolje utvrdili, tako i novitetima koje smo naučili.
Sva predavanja su bila profesionalna i veoma poučno koncipirana i izvedena, tako da smo veoma zadovoljni i zahvalni kompletnoj vašoj organizaciji na mogućnosti da učestvujemo u ovakvom edukativnom poduhvatu.

 

DEMETRA

Demetra ulje za bradu kreirano je sa ciljem da pomogne muškarcima da svoju bradu neguju 100% prirodnim proizvodom intenzivnog šumskog mirisa, čineći je zdravijom i mekšom. Potrebe današnjeg muškarca su se promenile u pogledu njihovog stila, a brada predstavlja jedan od načina na koji se ti muškarci mogu izdvojiti iz grupe. Demetra ulja za bradu su tu, kako bi se postarali da svaka brada izgleda i bude negovana. Ulje za bradu dolazi u bočici sa pipetom. Par kapi se stavi na dlan, trlja tako da se dlanovi zagreju a zatim se nanosi na bradu. Bočica se pakuje u malu kartonsku kesu koja se zatim zatvara voskom i isporučuje na adresu kupca.

 

Obuka za početnike u biznisu Privredni forum mladih je bila sjajna prilika za nas da steknemo nova znanja i iskustva koja su neophodna za pokretanje sopstvenog biznisa. Za početak obuke potrebna je bila samo ideja.
Prolazeći deo po deo teorijskog dela obuke našu ideju smo oblikovali i nadograđivali kako bismo došli do dobrog proizvoda. Vredelo je čuti dobre primere iz prakse, šta čini dobar proizvod i koje su prepreke ka uspehu.