European Enterprise Promotion Awards (Takmičenje za najbolju ideju u oblasti promocije preduzetništva) je inicijativa Evropske komisije koja ima za cilj da prepozna i nagradi izuzetne primere podrške i promocije preduzetništva širom Evrope.

Pored 28 zemalja članica EU, u takmičenju za najbolji model u oblasti promocije preduzetništva, učestvuju i Srbija, Island, Norveška i Turska.

Projekat „Put mladog preduzetnika“, koji udruženje Privredni forum mladih već dve godine unazad realizuje u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, od strane Evropske komisije nagrađen kao „Najbolji nacionalni projekat na temu promocije preduzetništva za 2019. godinu (EEPA – European Enterprise Promotion Award)“ a Privredni forum mladih će imati priliku da kao predstavnik Republike Srbije u periodu od 25-27. novembra ove godine učestvuje i predstavi projekat na ovogodišnjoj manifestaciji SME Assembly u Helsinkiju.

U okviru projekta „Put mladog preduzetnika“ za ove dve godine realizovana su dva „Sajma omladinskog preduzetništva“, koja su promovisala preko 100 uspešnih mladih preduzetnika sa celokupne teritorije Srbije i okupila preko 2000 posetilaca, mladih budućih preduzetnika. Pored toga u okviru projekta je realizovana obuka za 40 mladih koji su osnaženi za započinjanje sopstvenog biznisa, 5 informativno-edukativnih predavanja na temu započinjanja sopstvenog biznisa koja su održana u Novom Sadu, Кragujevcu, Nišu, Novom Pazaru i Beogradu, 2 takmičenja u rešavanju studija slučaja sa preko 80 učesnika od kojih su pobednički timovi dobili radne prakse u kompanijama.
Кao jedna od značajnih aktivnosti ovog projekta bio je i „Startap Biznis forum“ koji je realizovan sa ciljem povezivanja najistaknutijih velikih kompanija sa preduzetnicima, u okviru kojeg je 15 kompanija i 40 preduzetnika ukupno ostvarilo 120 B2B sastanaka.
Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić u Palati Srbija lično je ugostio Marijanu Marinković, predsednicu Privrednog foruma mladih i čestitao na zajedničkom uspehu.

“Izuzetno je važno što Srbija ima pobednika na evropskom nivou kada je reč o omladinskom preduzetništvu i ideji mladih ljudi da poprave i rešavaju krucijalne probleme o njihovom položaju u Srbiji. Drago mi je da projekat na kome zajedno radimo je naišla na prepoznavanje u Evropskoj komisiji i nagrađena kao najbolja ideja za promociju preduzetništva kod mladih u celoj Evropi”, istakao je Udovičić.

Marijana Marinković, predsednica Privrednog foruma mladih, zahvalila se ministarstvu i Udovičiću na tome što je i pre ovog priznanja prepoznat značaj rada udruženja i data podrška inicijativi za podsticaj razvoja omladinskog preduzetništva u Srbiji.

“Ovo je veliko priznanje za Forum mladih i ministarstvo, ali i pokazatelj da uz dobre partnere i zajedničku saradnju možemo da budemo konkurentni na evropskom nivou. Tek slede veliki rezultati na polju razvoja samozapošljavanja”, rekla je Marinković.