Privredni forum mladih 6.0

Nova generacija uspešnih biznisa mladih

Privredni forum mladih u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, kompanijom Vip mobile i Institutom za razvoj i inovacije, a u okviru projekta Web4Yes – Western Balkan Civil Society Organizations for Youth Employment Support podržanog od strane Evropske komisije, realizovao je online obuku za započinjanje sopstvenog biznisa.

I ove godine Privredni forum mladih je pokazao da mladi iz cele Srbije ne čekaju prilike, već ih stvaraju i stoga je uprkos novonastaloj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-19 uspeo bezbedno da okupi na jedno mesto 22 tima koje čine mladi ljudi iz cele Srbije.

Kako je to realizovano? Tako što je sam Forum zajedno sa svojim partnerima demonstrirao preduzetnički duh i prilagodio se promenama te je umesto planirane fizičke obuke ove godine Forum timove okupio ONLINE.

Ukupno 22 tima iz gradova kao što su: Beograd, Čačak, Niš, Jagodina, Novi Sad, Pančevo, Leskovac, Novi Pazar, Kraljevo, Kragujevac, Aranđelovac, Smederevo, Sefkerin, Sremski Karlovci učestvovalo je na obuci za započinjanje sopstvenog biznisa i imalo je priliku da radi sa preko 15 eksperata iz korporativnog sveta i sveta preduzetništva.

Mladi timovi imali su priliku da uz punu mentorsku podršku glavnog trenera obuke tri nedelje rade na razvoju svojih biznis ideja i da istu formiraju u proizvod/uslugu koja će biti spremna za izlazak na tržište.

Neke od oblasti iz kojih dolaze biznis ideje timova su: poljoprivreda, ekologija, IT, uslužni sektor, socijalno preduzetništvo, proizvodnja kozmetike, tekstilna industrija.

Ipak, iako dolaze iz različitih okruženja, različitih oblasti, različitih biznis ideja, Privredni forum mladih je uz podršku svojih partnera, posvećenost glavnog trenera i podrške eksperata kompanije Vip mobile, uspeo da kreira program koji kroz mentorstvo, diskusije, praktične primere i praktičan rad pruža sveobuhvatnu podršku mladim početnicima u biznisu i omogući im da samouvereno krenu u realizaciju svog poslovnog poduhvata.

Na samom kraju obuke timovi su u video-prezentaciji sumirali svoj celokupni rad i svoje poslovne poduhvate predstavili pred članovima stručnog žirija koji su činili predstavnici Privrednog foruma mladih, kompanije Vip mobile, Beogradske otvorene škole, Privredne komore Srbije i Instituta za razvoj i inovacije.

Nakon vrlo izazovnog zadatka za članove žirija, odabrano je pet timova koji će u narednih šest meseci dobiti mentorsku podršku Privrednog foruma mladih u daljem razvoju svog poslovnog poduhvata.

Marija Batić i Nemanja Ristić (Novi Sad)

Platforma koja omogućava povezivanje outsourcing kompanija u cilju obezbeđivanja optimimizacije rada zaposlenih kroz saradnju na različitim projektima.

Ana Milojević i Marija Stojanović (Paraćin i Smederevo)

Bolja Zemlja nastoji da reši problem velike količine organskog otpada u sanitarnim deponijama tako što će preusmeriti taj otpad i obraditi ga na prirodan i tradicionalan način i pružiti poljoprivrednicima kvalitetniju alternativu od hemijskih đubriva.

Ana Vučković i Katarina Ejdus (Beograd i Novi Sad)

Connecting cultures je modni brend koji osim odeće kreira društveni dijalog i ekonomski osnažuje žene izbeglice u Srbiji.

Vera Kovačević i Aleksandar Obradović (Novi Sad)

Proizvod ovog tima bazira se na tome da kombinacijom dve ili više različitih, već postojećih, tehnologija omoguće proizvodnju organske hrane tokom čitave godine, čak i na terenima gde to danas nije moguće.

Milica Vasilov i Dejan Ivanović (Kruševac i Beograd)

Demetra ulje za bradu kreirano je sa ciljem da pomogne muškarcima da svoju bradu neguju 100% prirodnim proizvodom intenzivnog šumskog mirisa, čineći je zdravijom i mekšom.